مشاوره اعتیاد

مشاوره اعتیاد موضوعی است که این روزها بسیار مورد توجه قرار گرفته است. برای رهایی موفقیت‌آمیز از اعتیاد، صرف نظر از این‌که اعتیاد به الکل، داروهای تجویزی یا داروهای غیرقانونی باشد، راه دشواری پیش رو خواهد بود.

برای کسانی که از اعتیاد به مواد مخدر رنج می برند، این موضوع حتی سخت‌تر نیز هست زیرا فرآیند سم‌زدایی تنها آغاز مبارزه با نبرد طولانی مدت ترک اعتیاد است. اینجاست که مشاوره ترک اعتیاد می تواند ارزشمند باشد.

واقعیت این است که مشاوره اعتیاد بخش مهمی از هر برنامه بازیابی و درمان سوء مصرف مواد برای بسیاری از افراد است. مشاوره خانواده، درمان شناختی رفتاری و حتی سایر انواع درمان میتواند به افرادی که از اعتیاد به مواد مخدر رنج می برند کمک کند و اطمینان حاصل کند که پاک می‌مانند.

علاوه بر این، برخی حتی از روان‌درمانی به عنوان بخشی از مشاوره اعتیاد برای کمک به شرایط سلامت روانی استفاده می‌کنند که می‌تواند در استفاده از داروهای تجویزی و سایر مواد موثر باشد.

روند مشاوره اعتیاد

انواع مختلفی از مشاوره اعتیاد وجود دارد. رایج‌ترین آن‌ها مشاوره فردی است. فرد بهبودیافته ممکن است در جلسات مشاوره خانواده و گروهی نیز شرکت کند.

صرف نظر از نوع مشاوره، این جلسات می‌تواند فرصتی را برای فرد فراهم کند تا در مورد چالش‌های خود در رابطه با اعتیاد به مواد مخدر و بهبودی آن صحبت کند.

مشاوره اعتیاد بسیار تخصصی است. دلیل این امر است  که اعتیاد را به‌عنوان یک بیماری جدی است و نه فقط نشانه‌ای از یک مسئله اساسی دیگر. البته، این واقعیت را از بین نمی برد که آن مسائل اساسی بر رفتار فرد نسبت به الکل یا مواد غیرقانونی تأثیر گذاشته است.

در جلسات مشاوره، مشکلات و چالش‌های فردی که آن‌ها را به سمت مصرف مواد سوق داده است، ارزیابی می شود. پس از ارزیابی کامل آن، درمانگر یا مشاور می‌تواند برای درمان تخصصی برنامه‌ریزی کند. این درمان سپس به فرد در حال بهبودی در چالش های خود کمک می کند تا بتواند به اهدافی که برای خود تعیین کرده است دست یابد.

فرآیند مشاوره اعتیاد تسهیل‌کننده است. این بدان معنی است که به فرد کمک می‌کند تا بر چیزهایی که از آن‌ها می‌ترسد یا باعث استرس و اضطراب آن‌ها می شود غلبه کند. یکی از فواید فراوان آن این است که در موقعیت‌های سخت به فرد کمک زیادی می‌کند تا بتواند به موقعیت رسیدگی کند و اقدامات لازم را برای مقابله با آن انجام دهد.

جلسات مشاوره اعتیاد می‌تواند دلایل بروز اعتیاد مانند رفتار و انگیزه‌های فرد را بررسی کند. سپس به فرد کمک می‌کند تا از اعمال خود آگاه‌تر شود و خود را بهتر درک کند. این موضوع در روند بهبودی بسیار مهم است. مشاوره اعتیاد در موارد زیر به فرد کمک می‌کند:

  • می‌تواند عزت نفس فرد را تقویت کند.
  • کمک به توسعه راه‌های سالم‌تر برای مدیریت استرس.
  • نحوه واکنش صحیح به محرک‌ها را آموزش دهید.
  • تقویت مهارت‌های مقابله با وسوسه‌ها.
  • به ترمیم روابط شکسته به دلیل اعتیاد کمک می‌کند.
  • فرد را تشویق می‌کند تا نسبت به برنامه‌های درمانی مسئولیت‌پذیرتر و متعهدتر شود.

نقش مشاور اعتیاد این است که فرد بهبودیافته را راهنمایی کند و به او کمک کند تا با توجه به ظرفیت و ارزش‌ها رشد کند و به او امکان می دهد منابعی را که برای یک زندگی بدون مواد مخدر یا بدون الکل نیاز دارد، داشته باشد.

مشاوره اعتیاد برای چه کسانی مفید است؟

افرادی که سعی در بهبودی از اعتیاد به مواد مخدر دارند و همچنین افرادی که تحت تأثیر رفتار آنها قرار گرفته اند، نیاز به مشاوره اعتیاد دارند. این افراد می توانند همسر، والدین، خواهر و برادر، دوستان و سایر عزیزان فرد درگیر اعتیاد باشد. به همین دلیل حضور عزیزان در جلسات مشاوره نیز مفید است.

واقعیت این است که وقتی فردی معتاد است، بسیار بیش‌تر از یک وابستگی فیزیکی به مواد مخدر دارد. حتی پس از این‌که آن ها فرآیند سم‌زدایی را طی کردند و وابستگی جسمی آن‌ها برطرف شد، یک فرد درگیر اعتیاد در حال بهبودی در معرض خطر بسیار بالایی برای بازگشت قرار دارد.

با مشاوره اعتیاد می‌توان به عوامل اجتماعی و روانی که اغلب باعث عود بیماری می‌شود رسیدگی کرد و فردی که در حال بهبودی است می تواند یاد بگیرد که چگونه با این مسائل بدون استفاده از مواد مخدر یا الکل کنار بیاید.

حتی زمانی که شخصی سال‌ها پاک بوده است، ممکن است همچنان از عواقب اعمال خود در گذشته رنج ببرد. این جایی است که مشاوره وارد می‌شود. در طول جلسات، آن‌ها می توانند چیزهایی را که آن‌ها را آزار می‌دهد به مشاور محرمانه بگویند. ممکن است این احساس گناه، شرم، خشم و سایر احساسات قوی باشد که حتی پس از بهبودی جسمانی از اعتیاد به مواد مخدر یا الکل همچنان باقی می‌مانند.

رزرو مشاوره اعتیاد آنلاین

مشاوره اعتیاد آنلاین ویدیا

مشاوره ترک اعتیاد برای خانواده

اگر فردی هستید که در حال بهبودی از اعتیاد به مواد مخدر هستید و می‌خواهید خانواده‌تان به جلسه مشاوره بپیوندند یا یکی از عزیزانتان در حال بهبودی است و می‌خواهید حمایت خود را نشان دهید، مشاوران اعتیادی هستند که در زمینه مشاوره اعتیاد برای خانواده تخصص دارند. باید درک کرد که در این شرایط، این تنها فرد درگیر اعتیاد نیست که تحت تأثیر قرار می گیرد، بلکه افرادی که به او اهمیت می دهند و دوستشان دارند، نیز درگیر می‌شوند.

بسیاری از اعضای خانواده‌هایی که با اعتیاد سر و کار دارند، اغلب سعی می‌کنند حتی اگر تحت فشار استرس، نگرانی و ترس باشند، ادامه دهند. این اعضای خانواده در نهایت متوجه می‌شوند که در نهایت نسبت به عزیزشان که مشکلات اعتیاد دارد ناامید و عصبانی هستند. در برخی موارد، آن‌ها خسته و بی تفاوت می‌شوند.

اعتیاد هم به رفاه افراد درگیر اعتیاد و هم به خانواده آن‌ها آسیب می‌زند. با کمک مشاوران ترک اعتیاد که دارای آموزش، مهارت و دلسوزی هستند، می‌توان به اعضای خانواده کمک کرد تا بتوانند احساسات منفی را به روشی سالم و مناسب رها کنند و در عین حال راهی برای بهبودی خانواده فراهم کنند.

انواع مشاوره اعتیاد

در مورد مشاوره اعتیاد بیش از چند گزینه وجود دارد. در حال حاضر هیچ مدرک علمی مبنی بر این‌که یکی از روش های مشاوره بهتر از دیگری است وجود ندارد. علاوه بر این، هیچ رویکردی وجود ندارد که برای همه افرادی که از اعتیاد رنج می برند مناسب باشد. در واقع، گزینه مناسب مشاوره اعتیاد با بررسی نیازهای فردی فرد مشخص می شود.

در مشاوره اعتیاد معمولا جلسات گروهی گزینه بهتری نسبت به جلسات درمانی فردی خواهد بود. در طول جلسات مشاوره گروهی اعتیاد، فرد مورد حمایت قرار می‌گیرد و البته از سوی دیگر افرادی که مراحل بهبودی را طی می‌کنند نیز به چالش کشیده می‌شود. به این ترتیب این اطمینان حاصل می‌شود که آن‌ها پاسخگو باقی می مانند و احتمال بازگشت آن‌ها در آینده را کاهش می‌دهد.

خبر خوب این است که اکثر برنامه‌های بهبودی امروزه برخی از انواع مشاوره اعتیاد را به عنوان بخشی از درمان جامع ارائه می دهند. این موضوع کمک می‌کند تا اطمینان حاصل شود که هرکسی که روند بهبودی را طی می کند، درمان فردی را که برای پاک ماندن و جلوگیری از بازگشت بیماری در آینده نیاز دارد، دریافت می‌کند. یک فرد می تواند با متخصص ترک اعتیاد خود صحبت کند تا در مورد نوع مشاوره اعتیاد در دسترس آن‌ها بیشتر بیاموزد.

آن‌چه در این نوع از مشاوره‌های ترک اعتیاد رایج است این است که به اعتیاد به عنوان یک مشکل چندوجهی نگریسته می شود. با این وجود، می توان آن را به طور موثر درمان کرد. درمان در این جلسات مشاوره متوجه فرد در حال بهبودی است نه داروها.

حتی اگر فرد به میل خود به درمان مراجعه نکند، باز هم مشاوره اعتیاد می تواند مفید باشد. با این حال، تمایل فرد در بهبودی او تأثیرگذار خواهد بود. ممکن است به بیمار دارو داده شود تا مشکلات سوء مصرف مواد مخدر برطرف شود.

شکی نیست که مشاوره ترک اعتیاد صرف نظر از نوع آن به عنوان درمانی برای ترک اعتیاد مفید و موثر است. با این حال، چیزی که می‌تواند چالش برانگیز باشد این است که تعداد گزینه‌های در دسترس است، بنابراین انتخاب یکی از آن‌ها ممکن است برای فرد بهبودیافته و خانواده او گیج کننده باشد. در این قسمت با انواع مشاوره ترک اعتیاد آشنا می شویم.

مراحل مشاوره اعتیاد

ارتباط و ارزیابی اولیه

در این مرحله تراپیست با نگرانی‌های شما آشنا می‌شود.

یافتن ریشه‌ی نگرانی‌ها در قدم بعدی صورت می‌گیرد.

در نهایت هدف‌گذاری مشخص و پایبندی به آن مطرح است.

رفتار درمانی

در رفتار درمانی، تمرکز بر دستیابی به اهدافی برای زندگی فعلی فرد است. این نوع مشاوره برای اعتیاد به بررسی رفتارهای نامطلوب و ناسالم می پردازد و در عین حال عوامل حمایت کننده از چنین رفتارهایی را نیز شناسایی می‌کند.

با اعتیاد به مواد مخدر، رفتارهای مرتبط با آن ادامه پیدا می‌کند، زیرا مواد مخدر باعث می‌شود فرد احساس آرامش، سرخوشی و یا تسکین درد کند. حتی اگر فرد قبلاً به دلیل اعتیاد به مواد مخدر عواقب منفی را تجربه کرده باشد، آنچه که او فقط می بیند مزایای استفاده از مواد مخدر است و این که چه حس خوبی در او ایجاد می‌کند.

در رفتار درمانی، درمانگر از مداخلات خاصی استفاده می‌کند تا بتوان رفتارهای ناخواسته را برطرف کرد. در این‌جا چند نمونه از این تکنیک های مداخله ای آورده شده است.

  • برنامه ریزی و آموزش روانی: این کار فرصتی برای فرد در حال بهبودی است تا در مورد رفتارهایی که اعتیاد او را حفظ می کند و همچنین پیامدهای چنین رفتارهایی را یاد بگیرد. هم فرد و هم درمانگر در ایجاد طرحی برای ارتقای بهتر تغییرات در رفتار با یکدیگر همکاری می‌کنند.
  • آموزش جرات‌ورزی: با این تکنیک مداخله، فرد در حال بهبودی می‌تواند توانایی ارتباطی خود را بهبود بخشد. این موضوع برای تمرین اجتناب از برقراری ارتباط پرخاشگرانه یا منفعلانه و انجام ارتباط قاطعانه است. با برقراری ارتباط قاطعانه، آن‌ها می‌توانند خود را به شیوه‌ای صادقانه و محترمانه بیان کنند.
  • آموزش ریلیکسیشن: تمرین ریلکسیشن به فرد کمک می‌کند تا راه‌هایی را برای آرامش هم از نظر روحی و هم از نظر جسمی بیابد. همچنین فرد می‌تواند روش‌هایی را در مورد نحوه مدیریت و تحمل موقعیت‌های استرس‌زا بیاموزد.
  • تجزیه و تحلیل عملکرد: با این مداخله، رفتارهای نامطلوب مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌گیرند تا درک شود که چگونه این رفتارها حفظ یا تقویت می‌شوند. با درک این موضوع، فرد می تواند شروع به یادگیری و اصلاح انگیزه خود برای کنترل رفتار ناخواسته کند.
  • مواجهه: در نهایت، فرد در حال بهبودی در معرض محرکی قرار می‌گیرد که داروی انتخابی اوست. این موضوع برای تمرین رفتار جدید آن‌هاست که پرهیز از مصرف ماده مخدر است. هنگامی که این مهارت تمرین می شود، به احتمال زیاد واکنش عادتی و خودکار به مصرف دارو کاهش می یابد.

درمان شناختی رفتاری

این نوع مشاوره که CBT نیز نامیده می شود، بر افکار، احساسات و رفتارها تمرکز دارد. اعتقاد آن بر این است که الگوهای منفی تفکر منجر به رفتارها و احساسات ناخواسته می شود. این‌ها به نوبه خود تفکر منفی تولید می‌کنند. پیوندهای متقابل احساسات، افکار و رفتارها هسته اصلی درمان شناختی رفتاری است.

در طول جلسات CBT، درمانگر به عنوان مربی مراجعان و همچنین هم تیمی آن‌ها عمل می‌کند و به آن‌ها در ارزیابی و درک سیستم‌های موجود کمک می‌کند که منجر به احساسات، رفتارها و افکاری می شود که بیماران می‌خواهند به آن‌ها رسیدگی کنند.

هنگامی که صحبت از مشکلات اعتیاد به مواد مخدر می‌شود، درمانگر همچنین می‌تواند از اصول CBT فراتر رفته و سعی کند درک کند که چرا رفتارهای بیمار در حال تقویت است. این موضوع برای درک احساسات و افکاری است که فرد را به مصرف مواد سوق می دهد و همچنین برای کسب بینش در مورد احساسات و افکار فرد پس از مصرف داروی مورد نظر خود.

در CBT، درمانگر به دنبال چیزی است که به آن تحریف‌های شناختی گفته می شود که در نهایت به رفتارهای فرد منجر می شود. این تحریف‌های شناختی روش‌هایی از تفکر هستند که ناقص هستند. آنها ممکن است برای شخص منطقی به نظر برسند در حالی که در واقع غیرمنطقی هستند.

درمان مراجع محور

به این نوع مشاوره، درمان انسان‌گرا نیز گفته می شود. این رویکرد به عنوان یک مخالفت با دیدگاه روانکاوانه ظاهر شد که بیان می‌کند همه ما انسان‌ها انگیزه را در پرخاشگری، رابطه جنسی، طمع و قدرت می‌یابیم.

در درمان فردمحور، باور این است که ما خوبی‌ها را در خود داریم و این چیزی است که باید به شکلی غالب ظاهر شود. این نوع مشاوره همچنین بر این باور است که در صورت حمایت، پذیرش و درک، توانایی حل مشکلات خود را داریم.

رفتار درمان‌های اجتماعی یا خانوادگی

انواع مشاوره برای اعتیاد به مواد مخدر که ذکر شد بر تغییر از طریق کار تک به تک با بیمار متمرکز بود. این نوع تمرکز روی فرد در حال بهبودی برای کار بر روی یک موفقیت پایدار حیاتی است. با این حال، ممکن است محدودیت هایی نیز داشته باشد. واقعیت این است که فرد در خلاء وجود ندارد، بلکه بخشی از جامعه یا گروهی از افراد بزرگتر است.

در درمان‌های فردی، فواید زیادی وجود دارد، اما زمانی که این تنها نوع درمانی است که بیمار در آن شرکت می‌کند، آن‌گاه با سبک‌های ارتباطی، تقویت‌ها و روال‌های آن نوع مشاوره محدود می‌شوند. در درمان های اجتماعی، نقش خانواده و جامعه در تضمین موفقیت در بهبودی بیمار از اعتیاد به مواد مخدر حیاتی می شوند.

سبک‌های درمانی که نقش عظیم محیط بیمار و گروه را تصدیق می‌کنند، درمان‌های مبتنی بر اجتماع یا خانواده‌محور نامیده می‌شوند. این درمان‌ها بر روی نیروهایی تمرکز می‌کنند که بر اعتیاد فرد به مواد مخدر تأثیر گذاشته‌اند. عواملی مانند:

  • نیاز به احساس فردیت.
  • نیاز به پذیرش در گروه.
  • تأثیرات روابط فرد با دیگران.
  • سابقه مصرف مواد مخدر یا مسائل مربوط به سلامت روان در خانواده بیمار.

این اطلاعات به ایجاد یک برنامه درمانی کامل و تخصصی برای بیمار کمک زیادی می‌کند.

رویکرد یکپارچه

با این رویکرد، چندین جنبه از سبک های مختلف در درمان استفاده می شود. این امر برای اطمینان از موفقیت بیش‌تر درمان اعتیاد به مواد مخدر از طریق مشاوره است. درمان یکپارچه بهترین عناصر انواع مختلف مشاوره اعتیاد را برای درمان بیمار و کمک به حفظ هوشیاری او ترکیب می کند. این یک نوع درمان بسیار جامع است.

مدل ماتریسی

این نوع درمان برای افرادی که در مصرف مواد مخدر مشکل دارند، به ویژه محرک‌هایی مانند داروهای ADHD، کریستال مت و کوکائین توصیه می شود. روشی که مدل ماتریسی کار می‌کند این است که ویژگی‌های مختلفی را در بر می‌گیرد به طوری که می‌توان همه عواملی را که در اعتیاد به مواد مؤثر است، در نظر گرفت.

این سبک درمانی از انواع دیگر مشاوره مانند CBT، رفتار درمانی، درمان های مبتنی بر اجتماع/خانواده و نیز موارد دیگر استفاده می کند. این به منظور ارائه مزایای بیشتر برای بیمار و خانواده در طول درمان اعتیاد به مواد مخدر است.

مزایای مشاوره ترک اعتیاد چیست؟

وقتی مشکلاتی که فرد را به سمت اعتیاد سوق داده است از طریق مشاوره شناسایی شود، شانس بیشتری برای بهبودی موفقیت آمیز وجود دارد. برخی از عواملی که فرد را به سمت مصرف مواد سوق می‌دهند می‌توانند استرس‌های زندگی، آسیب‌های عاطفی و غیره باشند.

با کمک درمانگران متخصص در زمینه اعتیاد می‌توان به رویدادهای علت و معلولی رسیدگی کرد و بیمار را در آگاهی بیشتر از تصمیمات خود راهنمایی کرد. در اینجا برخی از راه هایی که مشاوره اعتیاد می تواند برای فردی که سعی در بهبودی از اعتیاد به مواد مخدر دارد، مفید باشد، آورده شده است.

درمان اختلالات دلبستگی

هنگامی که ما کودک هستیم، در پنج سال اول زندگی خود شروع به ایجاد امنیت مادام العمر و اعتماد در روابط می کنیم. هر زمان که در این روابط دچار کاستی هایی مانند نادیده گرفته شدن یا سوء استفاده می شویم، مکانیسم های مقابله ای را اتخاذ می کنیم تا بتوانیم دوباره آن احساس امنیت را به دست آوریم.

در دوران بزرگسالی، برخی از افراد مبتلا به اختلالات دلبستگی ممکن است به الکل یا مواد مخدر روی بیاورند تا دلبستگی مورد نظر خود را پیدا کنند. با مشاوره می توان این ناامنی های دوران کودکی را درک کرد تا بیمار بتواند با آن مقابله کند و به تأثیرات آن بر رفتارها و مصرف مواد خود پی ببرد.

تغییر مکانیسم‌های مقابله ناسالم به استرس

مشاوره می‌تواند به فرد کمک کند تا نحوه واکنش خود به استرس‌های زندگی را تغییر دهد. از طریق جلسات، بیمار می تواند پاسخ های خود تخریبی و نادرست خود را نسبت به افراد یا موقعیت‌های دیگر شناسایی کند که سپس آنها را به سمت مصرف مواد سوق می دهد.

زمانی که فرد در حال بهبودی بتواند در مورد روش های جدید و سالم تری برای مقابله با استرس بیاموزد، رفتارهای مصرف مواد مخدر نیز می تواند تغییر کند. این امر در مورد محرک‌ها و هوس مصرف مواد مخدر یا الکل به آنها کمک می‌کند.

بهبود روابط خانوادگی

مشاوره فقط برای افرادی که سعی در بهبودی از اعتیاد دارند نیست. این برای خانواده و عزیزان آن‌ها نیز هست. مشاوره خانواده راه بسیار خوبی برای اطمینان از موثر و موفقیت آمیز بودن بهبودی است. وقتی خانواده ناکارآمد باشد، ممکن است بر بهبودی بیمار تأثیر بگذارد.

زمانی که عزیزان در جلسات مشاوره خانواده شرکت می کنند، می توانند در مورد راه های بهتر ارتباط بیشتر بیاموزند تا بتوانند افکار خود را در مورد مسائل مهمی مانند مصرف مواد مخدر بیان کنند. با ارتباطات بازتر، خانواده می تواند بهبود یابد و اعضای خانواده ممکن است شروع به بازسازی اعتماد به یکدیگر کنند.

فراهم کردن یک محیط امن

مشاوره مانند گروه درمانی در روند بهبودی حیاتی است. در آن، بیماران می توانند تجربیات، ترس ها و ناامیدی‌های خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. این تنظیمات ایمن، کنترل شده و توسط مشاور هدایت می‌شود.

شرکت‌کنندگان می‌توانند در طول بحث‌ها از یکدیگر حمایت کنند و در عین حال راه‌های بهتری برای پرهیز از مصرف مواد غیرقانونی و اطلاع از یکدیگر بیاموزند. درمان‌های گروهی برای فرد خوب است، زیرا ارتباط و همراهی را تشویق می‌کند و به درمان تشخیص دوگانه کمک می کند.

اغلب اوقات، فردی که اعتیاد به الکل یا مواد مخدر دارد، مشکل سلامت روانی نیز دارد. این ممکن است اختلال دوقطبی، افسردگی، اضطراب و غیره باشد. اگر وضعیت سلامت روان درمان نشود، این امکان وجود دارد که بهبودی بسیار دشوارتر شود.

مشاوره می تواند به بیمارانی که دارای مشکلات اعتیاد و سلامت روان هستند کمک کند زیرا جلسات درمانی رفتارهای مخرب و همچنین داروهایی برای شرایط روانی در اختیار آنها قرار می گیرد.

جمع بندی

بنابراین، آیا مشاوره اعتیاد موثر است؟ بله. مشاوره اعتیاد یک روش بسیار مفید و موثر برای درمان اعتیاد به مواد مخدر است. اکنون که متوجه شدید انواع مختلفی از مشاوره برای اعتیاد وجود دارد، می توانید به سادگی با مشاوران ما در ارتباط باشید و از مزایای مشاوره ترک اعتیاد بهره مند شوید.